Khidmat Penterjemahan

English French German Spain Italian Dutch
Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Rabu, 14 April 2010

Satu Kebetulan Atau Petanda?

Mari sama sama kita semak kesahihan tarikh tersebut dibawah; JUMAAT :-


27-11-2009 Jumaat Hari Raya AidilAdha
18-12-2009 Jumaat Tahun Baru Hijrah

25-12-2009 Jumaat Sambutan Krismas
01-01-2010 Jumaat Tahun Baru Masihi
26-02-2010 Jumaat Sambutan Maulud NABI SAW
28-06-2010 Jumaat Hari Wesak
05-11-2010 Jumaat Sambutan Depavali
10-09-2010 Jumaat Hari Raya AidilFitri

01-01-2010 Jumaat Gerhana Bulan
15-01-2010 Jumaat Gerhana Matahari

Terima kasih kepada Blog Myjmti.findtalk atas info dipaparkan 

Terima kasih juga kepada anishayati berhubung info yang sama

Berkenalan Dengan Rokok Elektronik


Biar hujan mencurah-curah lebat, petir berdentum bersulam ribut,.. namun untuk tidak pergi ke kedai membeli sekotak rokok tidak sekali-kali.. hehehe. Mahal mana lah, besar manalah kotak rokok yang hendak di ubah. Ibarat yang biasa makan sambal hitam, bila makan nasi tiada bersambal pasti selera menguncup;..
Namun khas untuk sahabat-sahabat yang hendak mencuba alternatif berikut, boleh lah ansur-ansur baca artikel dibawah ini;.. mana tau ianya akan berjaya mengubah tabiat kita yang selama ini berkebuk tu hehehe...


Rokok elektronik atau dikenali E-cigarette adalah produk berteknologi tinggi yang dihasilkan untuk perokok merokok dengan lebih selamat. Rokok elektronik tidak memiliki kandungan tar, karbon monoksida dan bahan kimia yang menyebabkan kanser.
Rokok elektronik tidak memerlukan pemetik api untuk di hidupkan. Perokok hanya perlu menghisap rokok elektronik dan secara automatik komponen elektronik didalamnya akan dihidupkan. Kelebihannya adalah perokok boleh menghisap rokok elektronik ini di mana-mana sahaja kerana ia tidak mengeluarkan asap yang merbahaya. Malahan boleh juga menghisap di kawasan larangan merokok kerana belum ada kawasan untuk larangan merokok rokok elektronik.
Tapi.. Nanti Dulu..
PEROKOK yang menggunakan rokok elektronik atau rokok-e kini didapati terdedah kepada bahaya bahan-bahan kimia beracun. Rokok-e yang menawarkan campuran cecair nikotin, perisa dan bahan-bahan kimia lain tanpa asap ini terbukti tidak 100 peratus selamat.

Satu kajian saintifik mendapati rokok-e mengandungi karsinogen dan bahan-bahan kimia bertoksik seperti diethylene glycol.


SEBANYAK 19 variasi rokok elektrolik telah diuji dan didapati tidak selamat.

Syarikat-syarikat Britain yang menjual rokok-rokok ini bagaimanapun mendakwa rokok-rokok standard itu tidak mengandungi sebarang bahan berbahaya dan toksin berkarsinogenik.

Namun, Pentadbiran Perubatan dan Makanan Amerika Syarikat (AS) yang telah menguji 19 variasi rokok elektronik telah mengeluarkan surat amaran tentang tahap keselamatan produk-produk ini.

Meskipun rokok-e diharamkan di sesetengah negara seperti Kanada, ia boleh didapati dengan mudah melalui pelbagai laman web Britain. Malah, sebahagiannya juga mengandungi perisa seperti strawberi dan karamel yang dibimbangi boleh menarik minat pengguna kanak-kanak.

"Kami mengesyorkan sesiapa yang ingin berhenti merokok agar mencuba produk nikotin perubatan lain seperti gula-gula getah atau inhalator yang telah diuji selamat dan berkesan," kata Deborah Arnott, Pengarah Action on Smoking and Health AS. - Independent