Khidmat Penterjemahan

English French German Spain Italian Dutch
Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Selasa, 4 Mei 2010

Membelah Rimba Pos TitomBelumpun reda kepenatan akibat dihayun goncangan kereta disepanjang jalan, kami disuakan pula dengan satu lagi cabaran berupa lambakan pokok tumbang dan jalan merekah yang curam dan berbahaya.


Diperhatikan rupabentuk jalan secara keseluruhan, tidak keterlaluan kalau saya katakan; jalan dihadapan kami ini belum boleh diiktiraf sebagai jalan yang selamat untuk dilalui. Ini kerana jalan tersebut hanya dibina oleh pihak Kontraktor untuk kegunaan lori mereka memunggah alatan kerja. 

Pos Titom; sebelum jalan ini dibuat sememangnya masih tidak mempunyai jalan perhubungan. Diamati dari keadaannya sahaja sudah cukup untuk kami berfikir dua kali samada ingin teruskan perjalanan atau sebaliknya. Jika hendak dibandingkan antara jalan ini dengan Pos Lenjang atau Pos Senderut.. jauh lebih selamat didua jalan tersebut.Selain rupa bentuk jalannya yang tidak mempunyai lapisan crusher run, jalan ini didhaifkan lagi dengan lipat-sirat pohon-pohon kayu tumbang serta bonjolan batu-batu yang boleh membocorkan tayar kereta kami jika tidak berhati-hati memandu. 
Saya jengok kearah odometer kereta, tertera beberapa angka yang menunjukkan kami dah merentasi jarak 34.3KM dari Pos Betau. Masa yang sepatutnya digunakan untuk bergerak ke Titom terpaksa dikorbankan untuk kerja memangkas dahan-dahan pokok bagi membolehkan kami lalu. Kekesalan kami pada hari itu kerana terlupa membawa 'Chain-Saw', sebab niat asal kami hanya hendak ke Pos Lenjang sahaja dan tidak pulak menyangka untuk masuk ke Pos Titom, manakala parang cuma ada satu..kalau tajam bolehlah bergantung harap,.. bayangkan nak memutuskan dahan sebesar lengan perlu berkederat hampir setengah jam..hehe. Lama juga untuk kami membuang dahan-dahan pokok tumbang berkenaan, ada rasa-rasanya hampir satu jam..sebelum tiba 2 orang pemuda anak orang asli membantu kami. 

Dicongak pada keadaan dahan-dahan pokok tumbang berkenaan, kalaulah kami yang membuangnya..harus juga sampai gelap hari tak akan berjaya disiapkan..tapi, 2 orang ni sambil-sambil mengisap rokok daun,.. setengah jam semua licin dan bersih dikerjakannya..siap dengan kerja punggah dan susun ketepi semua dahan-dahan tersebut.. hehehe. 

Setelah bersalaman dan mengucapkan terima kasih kepada mereka, saya membelanja 2 batang rokok setiap seorang sekadarnya.. Sebelum kami menyambung perjalanan, salah seorang dari budak ini menerangkan serba sedikit keadaan jalan dan rintangan yang bakal kami tempohi. Menurutnya, kereta kena menyeberang sungai.. sebab yang ada cuma Jambatan Gantung muat sebuah motorsikal sahaja. 

Tersirap juga darah bila membayangkan perkataan 'menyeberang' tu.. Bukan manusia yang menyeberang ni; sebaliknya kereta yang perlu menyeberang..  Apa pun sebahagian target kami hari itu berjaya juga di laksanakan, seperti pengukuran kadar cadangan pembinaan jambatan dan sedikit sebanyak mengenalpasti jalan-jalan yang perlu dibuat.
Semuga ada kesudian saudara-saudara untuk mengikuti cerita seterusnya..bagaimana sukarnya kami bergadai nasib ke Penempatan yang bernama 'Pos Titom'..